La xarxa de hashtags del sònar de dia 2014

Una de les eines que estic fent servir per la meva tesis és el Digital Methods Iniative – Twitter Capture and Analysis Toolset (DMI-TCAT) desenvolupada per Erik Borra i Bernhard Rieder de la Universitat d’Amsterdam. Com el seu nom indicia l’aplicació permet capturar tweets a partir d’una llista de paraules amb la única limitació de que la consulta realitzada no superi el 1% del volum de tweets publicats a escala mundial i la impossibilitat d’accedir a tweets publicats previ a l’inici del procés de recollida de dades. A més, l’eina proporciona diferents outputs a partir de diferents models d’anàlisi que inclouen descripció estadística de les dades i arxius en format  graf apte per a la visualització amb Gephi. El DMI-TCAT està disponible a github i hi ha un magnífic paper que en descriu el funcionament i objectius.

Per trastejar una mica amb l’eina vaig programar una captura que contingués un seguit de paraules relacionades amb el sònar i hem pogut acumular un data set amb vora de 50.000 tweets realitzats durant l’edició d’enguany del Festival Sonar. Aquest cap de setmana, després d’un primer encontre amb les dades en una sessió handson, he pintat aquesta una visualització que correspon als hashtags més utilitzats en relació al sonar de dia.

Cada un dels nodes d’aquesta xarxa es correspon a hashtags i les arestes expressen la coincidència en el mateix tweet amb un altre hashtag. D’aquesta manera podem veure la relació entre artistes i escenaris, per exemple. Els colors identifiquen les diferents comunitats i es correspon amb els escenaris del sonar de dia i el sonard. També apareix representada una comunitat relacionada amb una activitat de nit com és el concert de massive attack.  S’han exclós del graf els hashtags genèrics del sònar i del sonàr de dia per mostrar més clarament les diferents comunitats i relacions entre hashtags.

graf-sonardia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>