La marca Catalunya a Twitter: xarxa de hashtags de la primera setmana d’estiu

Per trastejar una mica més amb l’eina d’extracció i anàlisi de dades de twitter DMI-TCAT he reproduit la metodologia utilitzada per representar la xarxa de hashtags del sònar de dia 2014 però en aquest cas amb un data set que inclou tots els tuits on apareix la paraula Catalunya en els diferents idiomes de la Unió Europea. Durant la setmana que va del 22 de juny al 28 s’han registrat més de 28.000 tuits publicats per 16.500 usuaris diferent.

Aprofitant les funcions que venen incorporades a l’eina he mirat de representar la xarxa de hashtags establint un enllaç entre cada un dels nodes cada vegada que un hashtag coincideix amb un altre en el mateix tuit. Els cercles -nodes- representen cada una dels hashtags i són més gran en funció de la seva recurrència. Les línies -arestes- marquen que un hashtag ha coincidit amb un altre en el mateix tuit, si és més gruixuda vol dir que ha coincidit més vegades. El color representa diferents famílies de hashtags és a dir aquells que estan significativament més entrellaçats entre ells que amb la resta de hashtags. La xarxa s’ha filtrat per mostrar només els hashtags més recurrents.

catint-setmana01

Si donem per suposat que els tuits i els hashtags representen d’alguna manera els temes de l’actualitat catalana podem dir que la primera setmana d’estiu ha estat com un anunci d’Estrella: sol, platja, festa i amor. La major part dels hashtags de la comunitat principal (verda) coincideixen amb tots els tòpics estivals (platja, love, sun, etc.), destins turísitics (Barcelona, Costa Brava, Sitges, etc.) i la revetlla de Sant Joan. A més, una altra festa ancestral com la Patum de Berga constituint una comunitat (vermella) junt amb el Corpus.

A més del turisme i la tradició podem observar un parell de hashtags directament relacionats (9n2014 i independència) amb el procés independentista que constitueixen una comunitat diferenciada (lila) i les etiquetes que delaten la important presència de fotos provinents d’Instagram.

 

2 thoughts on “La marca Catalunya a Twitter: xarxa de hashtags de la primera setmana d’estiu

  1. molt interessant! seria possible filtrar per idioma i/o pais de l’usuari?

  2. Més o menys, podria filtrar pel terme Catalunya a partir de la seva denominació en un idioma espcífic: catalonia, catalogne, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>