El cas Pujol a Twitter (I): Dinàmica temporal i referències informatives

Uns pocs dies després de l’esclat del cas Pujol vaig programar l’eina d’extracció de dades per fer-ne seguiment a través de la captura de tots els tuits que contenen les paraules “pujol” o “pujolisme”. Evidentment, això vol dir que pot haver-hi un grapat de tuits que facin referència a altres Pujol i que altres tuits que parlin del tema però sense fer menció a alguna de les paraules clau n’estiguin absents. Amb tot, en els primers 23 dies d’agost he recollit 443.961 tuits publicats per 104.228 usuaris diferents que permeten analitzar de manera consistent alguns aspectes generals sobre el ressó que ha tingut el cas Pujol a Twitter

Dinàmica temporal

En la gràfica de tuits i retuits observem com l’activitat durant els primers dies d’agost va ser molt elevada (feia pocs dies que havia saltat la notícia) i amb una clara tendència decreixent que podria fer pensar en un refredament del cas si no fos perqué a partir del dia 19 hi ha un rebrot d’activitat. Un altre aspecte que es pot veure en aquesta gràfica és quina part dels tuits eren “originals” i quina part retuits.

dinamica-pujol

Referències informatives

Dels quasi 440.000 tuits n’hi havia 224.933, més de la meitat que contenien enllaços a pàgines web que d’alguna manera consitueixen la referència informativa a Twitter del cas Pujol. Seleccionant els 25 dominis més enllaçats apareixen les principals capçaleres de la premsa digital a Espanya amb El Economista, Eldiario.es i ABC en les tres primeres posicions. Crida l’atenció l’absència de El Pais i El Mundo liderant el ranking i el paper secundari de les capçaleres “made in catalonia” com La Vanguardia, El Periodico o l’Ara.

dominis-pujol

Evidentment, les dades exposades són força superficials i més enllà de permetre flairar la magnitud del que s’està parlant i del tipus de mitjans referenciats no aporten gran cosa. En els propers dies espero poder aprofundir una mica més en l’anàlisi i veure fins on donen de si les dades recollides.

 

 

2 thoughts on “El cas Pujol a Twitter (I): Dinàmica temporal i referències informatives

  1. Bona feina! Un núvol de paraules més emprades també pot ser interessant. L’explicació a l’absència d’El Mundo al ránking probablement és que a l’agost, tot i que molts dies el cas Pujol ha estat monogràfic, la redacció de Barcelona és un desert!

  2. Gràcies! Espero poder pujar en breu un mapa de hashtags i alguna coseta més.
    En relació a les posicions d’El Mundo al ranking jo no descartaria que també hi tingui a veure una estratègia poc intensiva a twitter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>