Cartografiant #ciutatmorta

La reproducció del documental Ciutat Morta el passat dissabte 18 de gener al Canal 33 sembla que ha tingut un ressó especial a Twitter que s’ha convertit en un repositori de nombroses reaccions. El matí següent a la projecció vaig iniciar un procés d’extracció de tweets amb la paraula clau “ciutatmorta” i, en el moment en que escric aquestes línies, ja s’han recollit prop de 79.000 tweets publicats per més de 26.000 usuaris.

La visualització que acompanya aquestes línies s’ha construit a partir de les mencions i els hashtags presents en els tweets. Quan un hashtag o una menció coincideixen amb un altre hashtag o menció en el mateix tweet s’estableix un vincle entre els objectes. A diferència d’altres visualitzacions de xarxes de hahstags en el que es ressaltava les comunitats en forma de colors, la xarxa de #ciutatmorta preten aflorar els elements centrals del debat posterior al documental com si es tractés d’un mapa de calor. Així, els elements en vermell que també destaquen per la seva mida consitueixen els elements més referenciats. Els menys recurrents apareixen en blau i més petits.

 

Captura de pantalla 2015-01-21 a les 22.28.39

D’aquesta manera podem observar com, de moment, els dos elements centrals del debat són #totciutatmorta que aludeix a la censura d’una part del documental i #4f que posa sobre la taula de discussió el cas que centra el documental. En un altre ordre de rellevància i en carbassa trobem un conglomerat d’usuaris i hashtags que es corresponen a temes i actors importants en la discussió: patriciaheras, albertmtnez, reobrimelcas, 4freoboertura, RaholaOficial, xaviertrias, HiginiaRoig, etc.

La presència d’usuaris i hashtags representatius del seguiment mediàtic que està tenint el reportatge i el cas també és especialment significatiu: tv3cat, La_directa, maticatradio, elmonarac1, elperiodico, canal_33, jordievole, eldiarioes, etc.

Metodologia

Les dades s’han recollit i analitzat fent servir el TCAT i la visualització amb Gephi. Per a establir els colors i els tamanys dels nodes s’ha utilitzar la betwenness centrality que és un indicador de la centralitat d’un node dins d’una xarxa. Per tal de fer-la més entenedora s’han filtrat els retweets i només es mostren els principals hashtags i usuaris més recurrents. El hashtag ciutatmorta s’ha exclós de les visualitzacions per fer-les més entenedores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>